Greenbox fotózás

Sokat olvastam korábban a Greenbox fotózás rejtelmeiről. És azt hiszem elmondhatom, hogy a szerelmese lettem a sztorinak. Mindig is technikai „őrült” voltam, aki addig kísérletezik valamivel, ameddig az nem sikerül, és ha van egy új technológiai újítás vagy megoldás, akkor gyakorlatilag az elsők előtt akarom kipróbálni. Na így voltam évekkel ezelőtt a Greenbox fotózás lehetőségével, amikor Magyarországon is elérhetővé vált.

Mi is az a Greenbox fotózás?

Sok évtizeddel ezelőtt kezdték el, akkor még Bluebox-nak nevezve a megoldást használni nagyobb filmstúdiók, ami azt tette lehetővé, hogy egy stúdióból ki sem mozdulva, különféle háttereket a színészek mögé varázsoljanak, és így forgathassák le az adott jelenetet. Még úgy is, hogy a technika gyerekcipőben járt és közel sem volt olyan látványú, mint ey eredeti helyszín, költséghatékonysága miatt azonban villámgyors népszerűségre tett szert, és ennek köszönhetően a technikai hiányosságok is rohamosan javultak. Természetesen a digitális technika és világ fejlődésével egyre gyorsabb ütemben alakult át az amerikai filmstúdiók igénye és főleg lehetősége is. Már nem kék, hanem zöld vászon előtt történetek a dolgok, ennek sokkal inkább a digitális feldolgozáshoz volt köze, és így alakult ki a http://www.g3studio.hu/greenbox-studio/ – greenbox fotózás elnevezés is. Hiszen egy zöld vászon előtt történnek az események.

Greenbox fotózás

Greenbox fotózás Magyarországon

Szerencsére már hazánkban is megjelent lassan egy évtizede a Greenbox fotózás és ennek lett egyik úttörő bevezetője a G3 Fotóstúdió Budapesten. Ráadásul nem is kell a világ végére menni hozzájuk, mert Budapesten a XIII. kerületben vannak, tehát a belvárostól öt percre. És azért ez baromira nem mindegy. El is határoztam, hogy elmegyek hozzájuk, és miután két évet dolgozhattam a Korda Stúdióban, így eléggé szakemberként tudtam velük beszélgetni.

Lenyűgözött a G3 Stúdió. Szinte egy az egyben azt a színvonalú szolgáltatást tudják nyújtani, mint a nagy filmstúdiók, talán csak a méretekben vannak eltérések, de hát ez természetes. Az a csapat, akik a Greenbox fotózás szolgáltatásban segítenek, vérprofik. Hihetetlen szakértelmük van, és mindehhez végtelen türelem és kedvesség párosul. Ami sajnos a mai magyarországi fotózásokra nem annyira jellemző. Voltam már olyan helyen, ahol gyakorlatilag kiabált velem a fotós ne fészkelődjek már és maradjak nyugton. Nem vagyok az a felháborodós fajta, de azért menjen az ilyen a francba. Ezek járatják le a fotós szakmát!
Na de a lényeg, hogy a G3 Stúdióban mindenki a legjobb helyen van, akik a Greenbox fotózás rejtelmeit akarja kipróbálni és szinte kötelezővé tenném az oktatásban is, hogy ilyet mindenkink ki kelljen próbálni. Mert azt az élményt nem tudom itt a sorok között megfelelően átadni, hogy mekkora buli vadvízi evezésen vagy éppen egy afrikai szafari túrán részt venni, az oroszlán szájában a fejemmel fotózkodni vagy éppen a Himalája tetején állni és a magyar zászlót ledugni a hóba! Fantasztikus kaland, aminek a kipróbálására mindenki t csak buzdítani tudok. És a G3 Stúdió szakemberei és munkatársai segítségével, pedig nyugodtan lehet használni a termet fotózásra vagy akár videózásra is.

Greenbox élmény

Számtalan módon kihasználható ma már ez a technika. És most nem arra gondolok, hogy a TV-sek a híradóban dinamikusabbá teszik a hátteret, vagy bevetítik az időjárás jelentő mögé Magyarország felhőtérképét. Magánemberek, cégek is sokat nyerhetnek ezen a módszeren. Egyik legkézenfekvőbb persze egy céges rendezvény, ahol csapatfotókat készíthetünk előre elkészített és választahtó hátterekel. Ugyanezt eljátszhatjk esküvőn, családi rendezvényeken. Általában a fotós felszereléséhez hozzátartozik jó sok háttér, amik válogatásában tobzódhatunk, emiatt nem kell aggódni. Inkább azért szokták limitálni a hátterek számát, hogy ne azzal telljen az idő, hogy a fotóalanyok hátteret válogatnak. Magánemberkéne azonban munkaeszközként is jól kihasználató a technológia. Oktatási anyagok létrehozásában például sokat dob, ha egy kicsit izgalmasabb, vagy legalábbis kissé mozgó hátteret tudunk magunk mögé varázsolni.

A számos lehetsőég persze nem kötelező, nem kell mindent kipróbálni, az csak elveszi azt a felszabadult hangulatot, ami a greenbox fotózásokat jellemezni szokta. Pár apróság van, amire neked, aki ott leszel, kvázi “modellként” szintén oda kell figyelned.

  • A fényt órákig fogják állítgatni. Bírd ki! Ez azért baromi fontos, mert ha nem egyenletes zöld árnyalatú mögötted a házzér, akkor nem három kattintás, amíg mögéd varázsolják a sivatagot, hanem egy órányi szenvedés pixelenként. Úgyhogy a fotós ezt értelemszerűen jól el akara találni, hogy később már ne legyen vele gond. Addig igyál egy kávét, vagy valami.
  • Ne mássz le a háttérről! Amikor már jól belemelegedsz, akkor az a legkisebb gondod, hogy épp hol állsz, de sajnos csak akkor lesz mögötted a kéklő tenger, ha a zöldben maradsz. Ha közben átcsöngettél a szomszédba, akkor ott megint csak órás munkát adsz a fotósnak, ha egyáltalán mementhető még a kép.
  • Ne izegj mozogj folyton! Ez mondjuk nem csak a greenbox fotózásra igaz, de itt is. Egy egy pózt ki kell tartani, különben elmosódott lesz. Ez a greenboxnál azért külön probléma, mert az elosódás belemosódik a zöld háttérbe. És akkor megint vagy ül fölötte egy órát a fotós, vagy kuka a kép.