Hogyan válasszunk radiátort?

Ha tönkre megy a radiátor..

A radiátor állapotát általában nem lessük naponta, szakértelem híján amúgy sem tudnánk ezt megvizsgálni. Általában mi csak akkor észleljük, hogy baj van, ha már ott tartunk, hogy a radiátor nem fűt. Először is ez nem feltétlenül jelenti még, hogy azonnal cserére szorul a készülék. Tegyük a kezünket az aljára, aztán a tetejére, an különbség a hőmérséklet között? Ha igen, könnyen lehet, hogy csak légrés keletkezett és egy légtelenítéssel mér rendben is van minden. Ha teljesen hideg mindenhol, akkor is érdemes megtapogatni a csöveket, a sorba kötött többi fűtőtestet. Mindegyik hideg, vagy csak az az egy? Lehet, hogy a szivattyúval vannak gondok és nem keringteti rendesen a vizet. Ha azonban minden jel arra mutat, hogy csak az az egy a ludas, akkor nincs más hátra, cserélni kell. Ugyanúgy új készülék után kell néznünk akkor is, ha építkezünk, vagy lakást újítunk, és teljesen nulláról építjük fel a fűtésrendszert. Nincs mese, venni kell. De milyet, mennyit, mekkorát?

Mit mérlegeljünk radiátor vásárlásakor?

Először is fontos tudni, hogy egyetlen készülék cseréjéről, vagy egy rendszer kiépítéséről van-e szó. Ha ugyanis egy radiátor cseréről van szó, akkor a legtöbb paraméter, amit majd a vásárláskor tudni akarunk, már adott. Milyen teljesítményű, mekkora csatlakozással. Ha mi nem is feltétlenül, szakember meg tudja nekünk állapítani. Mivel ennyi hely van, csak úgy tudjuk beépíteni a meglévő sorba, ha közel azonos méretű és teljesítményű készüléket szerzünk be, és fontos a csatlakozási méreteket is tartani. Anyagában sem érdemes igazán eltérni az eredetitől, mert bizonyos fémek olyan elektrokémiai kölcsönhatásokra lépnek, amely kikezdi a radiátor falát. Ezért is fontos, hogy anyagában ne legyen vegyes egy fűtésrendszer. Elzárót értelemszerűen nem javallott beépíteni, hiszen lezárná az otthon bizonyos részeit a fűtés elől. Kivéve persze, ha valamiért pont ezt akarjuk.

Ha teljesen új rendszert építünk ki, akkor nagyobb a szabadságunk, bár nehezebb is a dolgunk, mert a döntések nem mindig egyértelműek. Ha esetleg építkezünk, az építész ki fogja számolni az egyes helyiségek hőigényét, és ez alapján tesz majd javaslatokat a méretet, teljesítményt, darabszámot illetően. Ezeket érdemes megfogadni, ha esetleg kétségeink támadnak vagy más igényeink, beszéljünk vele, biztosan tud azokra is kalkulációt adni. A radiátor anyagában lehet beleszólásunk, de természetesen itt is fontos, hogy egységes legyen a rendszer. A készülék külleme sokadrangú kérdés ezek után, de manapság elérhető áron kaphatók kecses, a szoba légkörébe diszkréten beleidomuló modellek is.

Hogy vásároljunk radiátor készüléket?

Akár volt segítségünk a radiátor típusok összehasonlításában, akár nem, a készüléke(ke)t mi magunk fogjuk megvásárolni. Ha egy építkezés vagy lakásfelújítás egyik mellékága a radiátor csere, akkor valószínűleg van már kapcsolatunk szakemberekkel, akik ugyanúgy segíthetnek, ha maguk esetleg nem is vállalják a munkát, tudnak valakit ajánlani. Amit jó ilyenkor mérlegelni, hogy mennyi időt fognak állni a készülékek, és hol? Mert ha öt radiátor áll az előszoba közepén négy napig, az alkalmasint tud bosszúságot okozni.

Ha csak újítjuk a fűtésrendszerünket, vagy meghibásodás miatt cserélünk, lesznek használaton kívüli készülékeink is. Ezt magánemberként bajos elszállítani, egyrészt hova, hol a legközelebbi lerakó, másfelől, miben? Legtöbbünk családi autójába is maximum két radiátor fél el egyszerre, olyan apró kellemetlenségekről nem is beszélve, hogy koszol. Mivel amúgy is szakemberre lesz szükségünk, aki a cserét megcsinálja, érdemes olyan helyen vásárolni, ahol ezt eleve biztosítják.

Ha építkezésünkön dolgozók nem tudják vállalni, vagy szimplán mi keresünk embert, egyszerűbb, ha olyan helyen szerezzük be a készülékeket, ahol a kiszállításkor szakember érkezik és szereli be számunkra a berendezéseket. Ezzel megspóroljuk a raktározást és egy füst alatt mindent el tudunk intézni.

Online radiátor vásárlás

Vannak, akik ódzkodnak az online vásárlástól, de pont a radiátor az a termék, amit „felpróbálni” amúgy sem szükséges. Ha a műszaki paraméterekkel tisztában vagyunk, online is bátran kiválaszthatjuk a terméket. Könnyedén össze tudjuk hasonlítani más lehetőségekkel, illetve egy üzlet helyi választéka sem korlátoz be minket, hanem a teljes kínálatot böngészhetjük végig. Arra fontos csak figyelni, hogy garanciális legyen a termék – ezt a gyártó adja, nem az eladó. Ha bizalmatlanok vagyunk, válasszunk olyan megoldást, ahol utánvéttel fizetünk. Ebben az esetben, ahogy megérkezik a radiátor és a szerelő, beüzemelik a készüléket, átadják a garancialevelet, és csak ekkor fogunk fizetni. Az online vásárlás másik előnye az is, hogy véleményeket tudunk olvasni a termékről, illetve magáról a szolgáltatóról is – már ha a környezetünkben valakinek nincs személyes tapasztalata. Egy megbízható online webshop emellett szakmai segítséget is nyújt, ügyfélszolgálatukon segíthetnek a megfelelő modell kiválasztásában, amellett, hogy a beüzemelés időpontját egyeztetjük.